BRAIN AND BEHAVIOUR CLUSTER
School Of Medical Sciences, Health Campus, Universiti Sains Malaysia
A- A A+
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

SYARAHAN UMUM PELANTIKAN PROFESOR KONGSI KEPENTINGAN BUKTI SAINTIFIK DALAM PENGGUNAAN PERUBATAN HERBA

USM KUBANG KERIAN, 24 Jun 2018 - Penggunaan sumber alam dari sudut perubatan telah lama dipraktikkan dan rekod terawal adalah lebih kurang 5000 tahun yang lalu di negara China. 

World Health Organisation (WHO) mendefinisikan perubatan tradisional sebagai amalan kesihatan yang pelbagai merangkumi tatacara, pengetahuan dan kepercayaan yang melibatkan penggunaan tanaman, haiwan dan rawatan daripada sumber mineral, terapi spiritual, terapi fizikal dan senaman yang diaplikasi secara asing atau kombinasi untuk penjagaan kesihatan. 

sup4

Menurut Pengarah Nexus Perubatan Dan Sains Kesihatan, Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr Nik Soriani Yaacob, penyelidikan herba di USM antaranya melibatkan sejenis tumbuhan herba, 'Strobilanthes Crispus' (SC), yang dikenali secara umum sebagai pecah beling, pecah kaca atau 'Black Face General'. 

sup3

"Kebanyakan orang kita beranggapan bahan-bahan herba adalah selamat, namun perlu diingat yang sesetengah bahan herba boleh menyebabkan kesan sampingan yang merbahaya sebagai contohnya Ephedra atau dikenali sebagai 'Ma Huang'.
"Herba tersebut telah digunakan beribu tahun sebagai perubatan herba dan dipasarkan sebagai bahan rawatan untuk menurunkan berat badan tetapi ianya boleh menyebabkan kegagalan fungsi ginjal", ujar beliau dalam Majlis Syarahan Umum Pelantikan Profesor yang diadakan di Dewan Utama, Kampus Kesihatan. 

sup4

Nik Soriani juga menjelaskan bahawa kebimbangan utama penggunaan perubatan herba meliputi keberkesanan bahan tersebut, kesesuaian klinikal, keselamatan dan kualiti, kontaminasi, kesan sampingan, pelabelan yang tidak jelas dan interaksi herba 'drug'. 
Seramai 300 orang staf dan pelajar memenuhi dewan sempena syarahan umum tersebut yang turut dihadiri oleh Dekan Pusat Pengajian Sains Perubatan merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur, Profesor Dr Shaiful Bahari Ismail dan ketua-ketua jabatan. 

Teks: Lailatul Hafiza Abdul Rashid / Foto: Mohd Amin Syafiq Sakri

icon email1icon staficon elearnicon campusonlineicon sdppkticon edocicon eaduanicon amsicon healthdata

Contact Us

Brain And Behaviour Cluster
School of Medical Sciences
Health Campus
Universiti Sains Malaysia
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu, Kelantan
 
Phone : +609-767 2087
Faxs : +609-767 3833

Email: bbc@usm.my

Government Links

mygovMOHEmscmqa

 
 

Disclaimer

Universiti Sains Malaysia, Health Campus shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.

Security & Privacy Policy

  • Last Update: 22 May 2020.